Temel Yaşam Desteği
• İnsan hayatını kurtarmak için kalbi ve/veya solunumu durmuş kişilerde havayolu açıklığını sağlamak , sonrasında yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini sağlamak ve dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan pompalanmasını sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir.
• Yetişkinlerde, çocuklarda, bebek ve yeni doğanlarda farklı uygulamalar yapılır.
• TYD’ de ilk 4dk çok önemlidir. Bu süre zarfında kalp yeteri kadar kan pompalayamazsa, özellikle beyin ve diğer organlara yeteri kadar oksijen gitmesi sağlanamazsa kalıcı beyin hasarları oluşabilir ve/veya ölüm gerçekleşebilir.
Kalp masajı;
Dış kalp masajı yaparken uygulama yerinin belirlenmesinde üç farklı yöntem vardır. En çok tercih edileni; İki elin işaret parmakları Sternumun alt ve üst ucuna konur. Sonra baş parmaklar ortada birleştirilir. Hastanın ayak kısmına yakın olan elin topuğu üstteki başparmak yerine konur. Diğer el de kaldırılır ve bu eli üstten sıkıca kavrar. Üstteki elin parmakları kapalı alttaki elin parmakları açıktır. Dirsekler gergin, kollar ise yere 90 derece diktir. Parmaklar vücuda temas etmeden, kollar-dirsekler ve omuzlar dikken, belden esneyerek göğüs kafesi 1/3 oranında (5-6 cm) çökecek şekilde 30 bası uygulanır.
Bası ritmik ve dakikada 100-120 olacak şekilde uygulanmalıdır.
Suni solunum ve kalp masajına;
hastada kalp normal sinüs ritminde atmaya , solunum başlayana ,
tıbbi yardım gelene kadar hastayı başka bir ilk yardımcıya teslim edene kadar,
veya yorulana kadar devam edilir.
Her iki kaburganın birleştiği noktaya (sternumun ksifoid çıkıntısına) iki parmak konur, parmaklar kaldırılmadan üstüne diğer el topuğu yerleştirilerek bası noktası tespit edilir. Sonra bu elin üzerine diğer el yerleştirilir.